Mobilanpassning allt viktigare

Internetanvändningen i Sverige har förändrats en hel del det senaste decenniet. Medan ganska få använda internet mer än bara någon gång om dagen tillbaka under 2007 är internet en del av det dagliga livet nu. Och vi har gått från att använda internet endast via datorn till våra bärbara plattformar som mobiler och surfplattor. Detta har satt ökad press på att sajter och information ska vara mobilanpassat.

6990546-man-with-smartphoneRedan mot slutet av 2014 hade smartphones spridit sig till 73 procent av befolkningen och 69 procent kopplade upp sig till internet med dessa, enligt en artikel i DN. Med en sådan spridning i befolkningen är det ju lätt att förstå att många skulle efterfråga mobilanpassning i underhållning och tjänster de använder dagligen eller näst intill.

För de som surfar runt på nätet finns det inget viktigare än det som kommit att kallas för responsiv design. Detta betyder att en webbplats kan läsa av med vilken enhet man besökt sajten och kan anpassa sig därefter. På så sätt anpassas varje sida så att man kan använda dem lika enkelt på en mobil eller surfplatta som på datorn. Många menar att detta är en av de viktigaste aspekterna av en webbplats idag.

Mobilanpassning kommer även i formen av appar. Många tjänster vi tidigare använde datorn för att använda finns idag även som app. Detta gäller allt från bankärenden till ren underhållning. Många lägger ned en ansenlig mängd tid och pengar på att utveckla mobilappar som kan fylla samma funktioner som den man når via datorn och även fyller de behov användarna har av dessa.

En mobil idag klarar av betydligt mer än de gjorde för bara ett antal år sedan, vilket ju betyder att mer och mer kan gå över till dessa plattformar och leverera de tjänster som folk kan känna sig nöjda med utan att behöva skala ned på vissa aspekter för dra ned på utrymmet funktionen tar eller den processorkraft som krävs.

Arkiv

Kategorier