Spelmusik

Vad vore våra älskade data- och tv-spel utan musik? Här på webbextra vågar vi knappt ens ställa oss tanken. Stora delar av den upplevelse vi är vana vid skulle gå förlorad, så vi har minst sagt ett och annat att tacka världens duktiga musiker som hjälp till att fylla vår underbara värld med ett element som så få av oss vill vara utan.

8bit-pacman

Viktigt redan från starten

Integrationen av ljudeffekter i spel började tidigt hos bl.a. gamla konsoler som Amiga och Commodore 64. Ganska snabbt greppade spelutvecklarna att musiken och ljudeffekterna spelade en enormt stor roll för spelupplevelsen hos sina fans, för själva känslan hela spelet förmedlade. Vad vore spelsuccéer som Zelda, Mega Man och Ninja Gaiden till 8-bitars Nintendo utan sina välkända melodier, eller exempelvis Sonic till Sega? Svaret är än en gång en otrolig försämring av spelen i sig och möjligtvis hade vi kanske aldrig sett den utveckling för spelindustrin som skett, om de inte hade lagt såpass stor vikt vid spelens musikaliska element. Är du själv sugen att fylla på med lite retrospel så rekommenderar vi att kika runt på tradera.com där det både finns bra utbud och priser.

Minst lika viktigt nu som då

Som vi tidigare varit inne på har spelutvecklarna idag extremt bra koll på värdet av ljud i sina spel. Både som effekter men också som bakgrundsmusik. Idag lägs dock generellt en större del av den totala spelutvecklingsbudgeten på musik än innan, då inget får bli fel. Som ett exempel har hela klassiska orkestrerar hyrts in för att sätta stämningen för vissa spel, bland annat för det senaste Zelda spelet som visades upp på den senaste E3-mässan – e3expo.com.

Hör, se och känn i sommar

För de utav av er som älskar musik lite extra och som suktar efter att ge sig i kast med ett litet äventyr i sommar under semestern kan vi tipsa om sajten gomusictravel.se. Väl där hittar ni både aktuella konsert- och musikalresor att avnjuta på sköna destinationer som Göteborg, London och New York. Städer där det dessutom finns mycket att uppleva på gamingfronten om ni bara tar er tid att göra lite research innan ni rider iväg mot er valda destination i solnedgången med någon schysst trudelutt i öronen.

Arkiv

Kategorier